
Care este rolul filtrului antimagnetită?
Principalul rol al unui filtru antimagnetită este acela de a reține reziduurile, în special pe cele metalice, care circulă în sistemul de încălzire și care se pot depune pe componentele acestuia. Cele mai afectate fiind pompa de recirculare și schimbătoarele de caldură principale si secundare.
Nămolul, calcarul și magnetita sunt cele mai des întâlnite tipuri de reziduuri care circulă în rețeaua publică de apă, magnetită fiind formată din oxizi de fier, pilituri metalice, fulgi de metale, resturi de sudură, vopsea. Toate acestea se acumulează ca urmare a trecerii apei prin conducte și țevi vechi, care prezintă urme de uzură.
Se recomandă ca un astfel de filtru să fie montat pe returul sistemului de încălzire, după ultimul calorifer și cu cel puțin un metru înainte de intrarea apei în centrală termică. În acest fel se evită pătrunderea reziduurilor în interiorul centralei, impuritățile din material fieros fiind atrase de magnet.
Care sunt beneficiile utilizării unui filtru antimagentită?
Ca urmare a depunerilor de reziduuri, centralele termice se pot înfunda, afectând modul de funcționare a acestora, ducând în cazul amânării reparațiilor la defectarea acestora. Drept urmare, investițiile ulterioare vor fi mult mai mari.
Astfel că, investiția într-un asftfel de filtru este mult mai mica decât eventualele reparații ale centralei termice.